Telefonszám
+36 20 286-4231
Cím
1042 Budapest, Árpád út 161-163.
A Csillagberekbe a gyerekek örömmel járnak, szeretetteljes, elfogadó, figyelmes légkörben nevelkednek. A tananyag és a módszer az életkori sajátosságaikra szabott.

Miért választottuk a Waldorf-iskolát?


Sorozatot kezdünk: mostantól az iskolánkból bemutatkozik egy-egy család és elmondja, miért is választották gyermeküknek a Waldorf-pedagógiát, miért választották a Csillagberek Waldorf Iskolát.
Ajánlom mindenkinek szeretettel ezeket a szívből jövő és szívhez szóló sorokat.
Elsőként szülőtársunk, Cservenyák Tamás írását olvashatjátok.

felvetelei_ 010

Első gyermekünk még a pocakban volt, amikor teljesen véletlenül megakadt a szemünk egy dokumentumfilm-sorozaton, ami a hazai alternatív pedagógiákról szólt. Meglepődve láttuk, milyen jól érzik magukat a gyerekek a Waldorf-iskolában, milyen más a légkör, mint ami saját emlékeinkben élt. Interjút készítettek középiskolás fiatalokkal is, akik kifejezetten értelmesen, éretten és magabiztosan nyilatkoztak. Így, bármilyen viccesnek is tűnik, a még meg sem született gyermekünknek egyszer ilyen iskolát szerettünk volna találni. Akkor azonban mindössze egy lehetőséget láttunk a pesti oldalon, lakhelyünktől meglehetősen messze.

felvetelei_ 043

Eltelt néhány év, lányunk nagycsoportos lett, és időszerűvé vált az iskolaválasztás. Örömmel bukkantunk rá az interneten, hogy a IV. kerületben Waldorf-iskolát alapítottak. Az előzetes szimpátia ellenére vettük a fáradságot, hogy alaposan körbenézzünk a lehetőségek között. Elmentünk a kerületi iskolákba, tagozatos és két tanítási nyelvű intézményekbe is. Néhány markáns különbséget rögtön megtapasztaltunk. A hagyományos iskolákban nagyjából úgy éreztem magam, mint ahogy három évtizeddel ezelőtt. Mintha nem sok minden változott volna, és ezt nagy bajnak tartottam.A nyílt napokon tartott egyórás igazgatói tájékoztatókon a gyerekekről alig esett szó, a nevelésükkel kapcsolatos elképzelésekről pedig gyakorlatilag semmi. Inkább az órarendről, az elnyert díjakról és a fizikai körülményekről szóltak az előadások.

m_MPJ7469

Ezzel szemben a Csillagberek Waldorf Iskolában három teljes estén keresztül ismerkedhettünk a pedagógiával, a filozófiától indulva a mindennapi gyakorlati kérdésekig. Utána egy egész délelőttre beülhettünk gyerekként az iskolapadba, ahol megtapasztalhattuk, miként fog telni gyermekünk egy napja. Hogyan tanulják a matematikát, vagy éppen az angol nyelvet. A felvételi folyamatban a szülőkkel is őszinte beszélgetés folyt, hogy kiderüljön: hasonló-e az értékrendünk, és tudjuk-e vállalni a szorosabb bevonódást az iskola életébe, szövetkezhetünk-e a gyermek közös nevelésére. Kislányunk játékos keretek között ismerkedhetett meg az osztálytanítóval, ahol iskolaérettségéről is megbizonyosodhattak.

m_MPJ7519

Mint minden gyermek, ő is izgatott volt az iskolakezdéssel kapcsolatban: lesznek-e barátai, hogy fogja magát érezni az ismeretlen közegben. Annak ellenére, hogy már a nyáron voltunk kirándulni az osztállyal, később pedig közösen készülődtünk az évkezdésre.A tanévnyitó minden aggodalmát feloldotta. Szeretetteljes közegben, ünnepélyesen, de kínos formalitások nélkül, mesével fogadta tanítójuk a gyermekeket.

Mihaly_20140929_20

Lányunk azóta is minden nap arról számol be, hogy jól érzi magát az iskolában. Hiszek benne, hogy tanulni hosszú távon csak jó érzéssel, szorongás nélkül, a gyermekekben meglévő kíváncsiságra építve lehet. Ebben az iskolában adottak hozzá a körülmények.

Szerkesztette: Mészáros Anikó

Az iskolánkba való jelentkezéshez KATTINTS IDE!>>

 

LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK

A Csillagberek Waldorf Iskola elérhetősége:
Cím: 1042 Budapest, Árpád út 161-163.
Telefon: 06-20/286-4231
Email: iskola {kukac} csillagberek.hu

Évfolyamok:
A 2021/2022-es tanévben 1-9. évfolyammal működik az iskola, 2022 szeptemberétől indul a 10. osztály is. A felsőtagozatról szóló információk ITT olvashatók.

PROGRAMOK:
A közelgő események megtekintéséhez kattints ide!>>

Felvételi információk:
A JELENTKEZÉS a Csillagberek Waldorf Iskolába a működő osztályokba folyamatos.

GYAKORI KÉRDÉSEK:
A gyakran ismételt kérdésekre adott válaszainkat ITT olvashatod.