Cím: 1042 Budapest, Árpád út 161-163. Telefon: 06/20 286-4231

Email: iskola{kukac}csillagberek.hu Facebook oldalunk

Csillagberek Waldorf Iskola

Felvételi folyamat az első osztályba jelentkező családoknak

Csillagberek Waldorf Általános Iskola - Budapest, ÚjpestIskolánk minden év januárjában-februárjában felvételi tájékoztató esteket szervez az intézmény iránt érdeklődő családok számára.

A beszélgetéseken a szülők tájékoztatást kapnak a Waldorf-pedagógiáról. Megismerhetik annak történetét, az emberről, és a gyermeki fejlődésről kialakított képét. Betekintést kaphatnak a Waldorf-tanterv elemeibe, a Waldorf-pedagógia módszertanába. Megismerhetik iskolánk értékrendszerét, jövőképét, szervezeti kereteit, működési sajátosságait. A tájékoztatók során – ha már köztünk van – a szülők megismerhetik gyermekük leendő osztálytanítóját is. (A programról részletesen ITT>> lehet tájékozódni.)

Az iskolánkba jelentkezni vágyó családok a Tanári Kollégium által összeállított kérdéssor alapján összefüggő fogalmazást készítenek gyermekükről. A gyermekleírás bemutatja a gyermek fejlődését a fogantatásától az iskolába lépésig, a családi környezetet, a családban működő nevelési gyakorlatot. A gyermekleírást és a jelentkezési lapot az iskolának eljuttatva fejezi ki a család csatlakozási szándékát intézményünk felé.

A Tanári Kollégium beiskolázási csoportja a leendő osztálytanítóval nagy odaadással, gondossággal tanulmányozza az elkészült gyermekleírásokat. A szülők által leírt információkat tapintattal, bizalmasan kezelik, és ítéletmentesen, a gyermek és a család iránti szeretetteljes figyelemmel, tisztelettel olvassák. Az elkészült leírások alapján igyekeznek képet alkotni a gyermek fejlődésének sajátosságairól, személyiségéről, illetve, hogy viselkedésében hordozza-e már az iskolaérettség jeleit.  Rátekintenek a családi házban folyó nevelési gyakorlatra, és arra, hogy a Waldorf-pedagógia szerves folytatása tud-e lenni az otthoni életmódnak, értékrendszernek.

DSC_0129A jelentkezés leadása, a gyermekleírás összefüggéseinek feltárása után márciusban a gyermekeket ismerkedő játékra hívjuk. Az ismerkedő játék során a gyerekek egyénileg, párosan vagy kis csoportokban sok mozgásos játékkal kísérve egy mesét játszanak el a játékot vezető pedagógusunk segítségével. Ha már jelen van az iskolában, akkor az ismerkedő játékot természetesen a leendő osztálytanító vezeti. Az ismerkedő játék célja, hogy a beiskolázási csoport tagjai ráláthassanak, hol tartanak az osztályba jelentkező gyermekek fejlődésükben, feltárja egy hosszú távú pedagógiai folyamat kiinduló pontját. Ez a gyermekek nevelésére, tanítására való felkészülésben segíti a pedagógusok munkáját.

Az ismerkedő játékok után a Tanári Kollégium beiskolázást kísérő tagjai személyesen is találkoznak a szülőkkel. A beszélgetés során mesélünk az ismerkedő játék tapasztalatairól, a szülők feltehetik a kérdéseiket az iskolával, a pedagógiával, a gyermekleírással, esetleg gyermekük fejlődésével kapcsolatban, és kifejthetik mindazt, amit a gyermekleírásban esetleg nem tudtak megjeleníteni. A pedagógusok is feltehetik a családdal, a gyermekkel, a jelentkezéssel kapcsolatos kérdéseiket, és bemutatják a szülőknek a gyermekleírás alapján kialakult meglátásaikat.

A gyermekről alkotott kép teljesebbé tétele érdekében a pedagógusok kezdeményezhetik, hogy meglátogatják a gyermeket óvodájában, esetleg otthonában is.

Intézményünk nem kötelező felvételt biztosító iskola. Az első osztályok kialakítását a leendő osztálytanító és az iskolában tanító tanárok közösen végzik. Az osztálytanító a Tanári Kollégium támogatásával a gyermekleírások, a szülőkkel folytatott beszélgetés és az ismerkedő játék tapasztalatai alapján állítja össze az osztályt. A Tanári Konferencia dönt a jelentkező gyermekek felvételéről.

Csillagberek Waldorf Általános Iskola - Budapest, ÚjpestAz osztály kialakításakor a pedagógusok sokrétű szempontrendszer szerint mérlegelnek:

  • A pedagógusok törekednek arra, hogy az osztályokban azonos arányban legyenek jelen a fiúk és a leányok.
  • Lényeges szempont, hogy a tanár és diák személyes kapcsolata mellett a diákok közötti kapcsolatok sokszínűsége is megjelenhessen, mert ez jelentős nevelő erővel bír. Ezért a tanítók olyan osztályok kialakítására törekednek, amelyekben a különböző temperamentumú, lelki alkatú gyermekek között egyensúly van. Lehetőség szerint igyekezetet fordítanak a gazdag szociális háló építésére.
  • A Waldorf-iskolákban a gazdag szociális tapasztalatokat lehetővé tevő, nagy létszámmal dolgozó osztályokat tartjuk kedvezőnek a gyerekek fejlődése számára. Ezért osztályainkat 25-27 fővel tartjuk optimálisnak elindítani.
  • A Waldorf-iskolák általános pedagógiai célkitűzése a gyermekek harmonikus, egészséges fejlődése. Ennek következtében a jelentkező gyermekeknél nem a jövőben várható teljesítmény a felvétel kritériuma. Ugyanakkor az osztályokba befogadható kiemelt figyelmet, egyéni bánásmódot igénylő és a sajátos nevelési igényű diákok ideális létszáma 10% körül van.

A felvételi folyamat végéhez érve, március végén-április elején a szülők minden esetben írásbeli értesítést kapnak arról, hogy az iskola tudja-e fogadni gyermeküket.

A felvételi folyamat bármely pontján a Tanári Konferencia dönthet a gyermek felvételéről vagy a felvételi eljárás lezárásáról.

Kérjük, ügyelj arra, hogy a gyermeked életkorának megfelelő jelentkezési lapot töltöd le!

Felvételi tájékoztató, nyílt nap>>

LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK

A Csillagberek Waldorf Iskola elérhetősége:
Cím: 1042 Budapest, Árpád út 161-163.
Telefon: 06-20/286-4231
Email: iskola {kukac} csillagberek.hu

Évfolyamok:
A 2023/2024-es tanévben 1-11. évfolyammal működik az iskola, 2024 szeptemberétől indul a 12. osztály is. A felsőtagozatról szóló információk ITT olvashatók.

PROGRAMOK:
A közelgő események megtekintéséhez kattints ide!>>

Felvételi információk:
A JELENTKEZÉS a Csillagberek Waldorf Iskolába a működő osztályokba folyamatos.

GYAKORI KÉRDÉSEK:
A gyakran ismételt kérdésekre adott válaszainkat ITT olvashatod.

Hírlevél