Cím: 1042 Budapest, Árpád út 161-163. Telefon: 06/20 286-4231

Email: iskola{kukac}csillagberek.hu Facebook oldalunk

Csillagberek Waldorf Iskola

Vekerdy Tamás a tévéről


TVVekerdy Tamás előadást tartott a Csillagberek Waldorf Iskolában, ahol a szülők kérdéseire is válaszolt. Az egyik kérdés kapcsán eszébe jutott, hogy egy fontos és érdeklődésre számot tartó témakör még nem került szóba: a televízió.

“Erről jut eszembe, hogy egy fontos dologról nem beszéltem, és ez pedig a tévé. Sokszor mondják, hogy a Waldorf az egy szekta, mert ott nem szabad tévézni. Mi a helyzet ezzel? Ezt gyorsan még el kell mondanom.

A televíziózás közben az agyunk elektromos hullámszerkezete megváltozik. Az éber állapotot jellemző hullámszerkezetből lassan elindul a mély alvást vagy a meditációt jellemző hullámszerkezet felé. Csakhogy míg a mély alvásban és a meditációban le vagyok zárva a külvilág felé és belső tartalmakat dolgozok fel, ezért énerősen ébredek és kipihenten. Addig most ezt a viszonylag védtelen központi idegrendszert külső, visszalapozhatatlan ingerek mossák át. A kisgyerek 7 éves koráig hihetetlenül képlékeny, plasztikus központi idegrendszerrel rendelkezik, azért is tud ilyen gyorsan és jól megtanulni beszélni. Nagyon káros, mondják most már nem csak a Waldorfosok, ha a kisgyerek televíziózik. Lehetőleg a kisgyerek ne televíziózzon!

Természetesen szerintem sincs igaza a Waldorf anyának, aki egyedül neveli Misikéjét, és ír egy levelet a nagymamának (Misike imád a nagymamához járni, és a nagymama is imádja Misikét. Az anyának is nagyon jó, hogy megszabadul néha a gyerektől. Néha meg kell szabadulnunk a gyerekektől. A gyerekek kiszívják a vérünket, lerágják a húsunkat, fárasztóak, idegesítőek. A gyerekek érdeke, hogy kipihent, újra jól rágható és szívható anyát kapjon vissza.) Szóval ír egy levelet az anya a nagymamának, hogyha még egyszer tévézel Misikével, akkor soha többet nem viszem el hozzád Misikét! Hülyeség! Miért ne? A világban élünk. Nagymama tévézik, azon kívül, hogy süteményt süt Misikével, és mesél neki. Otthon nincs tévé. De nem kell kiterjesztenem ezt a nagymamára is. Szóval nem dogma, de hogy a kisgyerekkorban ne tévézzen a gyerek, ez ajánlott.

Egyszer itt járt Magyarországon Virginia Sease, aki 14 évig volt osztálytanító a legnagyobb Los Angeles-i Waldorf-iskolában, ahol ugye az emberek filmekkel foglalkoznak, otthon is kétszer három méteres vászon van, azon nézik a híradót is kivetítve. Vagy egyáltalán nincs tévé a lakásban.

Mi a Los Angeles-i iskola álláspontja? Három dolog fontos:

(1) Csakis közösen kiválasztott műsort, ne csurogjon a tévé!

(2) Limitált időben: 20 perc. És most jön a legszörnyűbb, mert mit ér akkor az egész? 🙂

(3) Valamelyik szülővel együtt. Pedig pont az lenne a jó, hogy lenyomom a gyereket, és van egy kis nyugalmam! 🙂

Igen, a tévével csínján kell bánni. (…) De Isten őrizz, hogy képmutatásra neveljük a szülőket! Annyira van lehetőségünk, hogy felhívjuk erre a figyelmüket. A szülő azt csinál, amit akar. Én Waldorf tanár beszélhetek vele, felvilágosíthatom, de ő is szabad, nem csak én!”

Vekerdy Tamás legközelebb 2016. január 13-án 17.30-kor, “Az iskoláskor küszöbén – Önállóság vagy irányítás?” címmel tart előadást a Csillagberek Waldorf Általános Iskolában. A programon való részvételhez regisztráció szükséges. Kérjük jelezzétek részvételi szándékotokat a programok {kukac} csillagberek.hu email címen! Az előadáson való részvétel díja 1.500 Ft