Cím: 1042 Budapest, Árpád út 161-163. Telefon: 06/20 286-4231

Email: iskola{kukac}csillagberek.hu Facebook oldalunk

Csillagberek Waldorf Iskola

Élmény és öröm nélkül nincs hatékony tanulás


DSC_0164Vekerdy Tamás a Csillagberek Waldorf Általános Iskolában tett legutóbbi látogatása során a tőle megszokott, szórakoztató stílusban tartott előadást, majd az érdeklődő szülők kérdéseire válaszolt.

A “Mikor mire van szükségük a gyerekeknek?” című előadásában Vekerdy Tamás rámutatott, hogy a Waldorf-iskolákban nem csak az értelmi intelligenciára fókuszálnak, hiszen a vonatkozó kutatások alapján az életben való boldogulás nem ezzel korrelál, hanem számos más intelligenciaterülettel van összefüggésben. Egyforma hangsúlyt kapnak közismereti témakörök (a lexikális memória és a matematikai készségek fejlesztésére), a művészetek (a többi intelligenciaterülethez kapcsolódóan), valamint a praktikus tevékenységek, az alkotó munka. A tanulás során a cselekvésből indulnak ki, és onnan tartanak az absztrakció felé. Először tanulnak írni, és utána olvasni.

DSC_0028Persze minden iskolában vannak művészeti tárgyak, de az úgynevezett “készségtárgyaknak” nem sok becsületük van. A Waldorf-pedagógiában azonban teljes értékű területnek tekintik a művészetekkel való foglalkozást. Márai Sándort idézte: “A nyárspolgár azt hiszi, hogy a művészet művelődési anyag. A többé-kevésbé normális ember tudja, hogy élmény, amely felveri az életörömet.” Nincs értelme hogy dolgozatot írjunk Beethoven életéből, sem annak, hogy leosztályozzák a gyerek éneklését – tette hozzá Vekerdy Tamás.

Csillagberek Waldorf Iskola - Budapest 4. kerületFelidézte Freund Tamás, világhírű agykutató megállapítását, aki a kilencvenes évek végének agyfiziológiai felfedezési alapján azt a következtetést vonta le, hogy “öröm nélkül nincs hatékony tanulás”. A Waldorf-iskola 1919 óta tudja, hogy a közismereti tárgyak mellett a művészetekre és a praktikus tevékenységekre is szükség van, ahol élmények érik a gyerekeket és örömüket lelhetik az iskolai mindennapokban.

Vekerdy Tamás legközelebb 2016. január 13-án 17.30-kor, “Az iskoláskor küszöbén – Önállóság vagy irányítás?” címmel tart előadást a Csillagberek Waldorf Általános Iskolában. A programon való részvételhez regisztráció szükséges. Kérjük jelezzétek részvételi szándékotokat a programok {kukac} csillagberek.hu email címen! Az előadáson való részvétel díja 1.500 Ft

Szerkesztette: Cservenyák Tamás

Fotók: Fukcius Éva